magyarenglish to bookmarkaddress : H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12. | phone/fax: +36 25 412 220 | mobil: +36 20 801 3316 | e-mail: info@ica-d.hu
Facebook Youtube Twitter Google+ RSS
Keresés
HOURS ADMISSION NEWSLETTER

Kreatív kísérletek - kiállítás és múzeumpedagógiai programsorozat

Kreatív kísérletek - kiállítás és múzeumpedagógiai programsorozat

Exhibition | 9 March - 27 July 2012

Kreatív Kísérletek címmel folytatjuk 2012-ben a tavaly nagy sikerrel lezajlott Kreatív Töltet című programunkat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D).

Kreatív Kísérletek címmel folytatjuk 2012-ben a tavaly nagy sikerrel lezajlott Kreatív Töltet című programunkat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D).

Az új programsorozat ezúttal az ICA-D műgyűjteményének egyes műtárgyaira reflektál

    Ez a gyűjtemény több mint 200 darabból áll, és művészettörténeti jelentőségét az adja, hogy egyrészt bemutatja a rendszerváltás óta bemutatkozó művészgenerációkat (az Újlak Csoport tagjaitól László Gergelyig), másrészt – ebből következően – az elmúlt két évtized jelentős művészettörténeti változásait (így például az installáció, a videó, a digitális technológiával létrehozott művek megjelenését, a társadalmi kérdéseket tematizáló alkotások számának növekedését) is reprezentálja. A művek megőrzése, a gyűjtemény gyarapítása és rendszeres bemutatása az ICA-D egyik alapmissziója.

A Kreatív Kísérletek projekt két részből áll

    Egyrészt rendezünk egy kiállítást az ICA-D gyűjteményének anyagából. A rendezés fő szempontja, hogy olyan művek kerüljenek a kiállítótérbe, amelyek egymástól radikálisan eltérő művészi koncepciókat, munkamódszereket, sőt, művészetfelfogásokat reprezentálnak. E válogatás célja az, hogy a kortárs képzőművészet széles spektrumát, egymással párhuzamosan élő művészetfogalmakat, egymástól különböző művészeti metódusokat mutasson be
    Másrészt ehhez a kiállításhoz hozzákapcsoljuk a Kreatív Kísérletek programsorozatot. Ennek koncepciója, hogy egymással párhuzamba állítva vizsgáljuk a műalkotásokkal kapcsolatban felmerülő művészeti és nem művészeti nézőpontokat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az egyes foglalkozásokon művésztanárok és nem művésztanárok először példaesetként elemzik a kiállított művek egyikét, majd az alkotó módszerét rekonstruálva a résztvevőkkel – az újragondolás és mintakövetés módszerét gyakorolva – hoznak létre új műalkotásokat. Egy olyan interdiszciplináris és intermediális együttműködés a cél, melynek fő metódusa a „helyzetbe hozás”, vagyis hogy adott szituációban milyen módon és milyen eredményekkel történik meg a közös megismerés, felfedezés és feldolgozás képzőművészeti alkotások esetében. A programsorozat a kísérletezés elvén működik, amit tovább színesít a különböző korosztályok, résztvevők együttgondolkodása.
    Az időszak alatt készült „vizuális lenyomatok” a gyűjteményes kiállítás részeivé fognak válni, ugyanis az eredeti művek mellett láthatóak lesznek az alkalmak során készült reflexiók.

 

GALLERIES

1%

April 2024előző hónapkövetkező hónap
MTuWThFSaSu
14.1234567
15.891011121314
16.15161718192021
17.22232425262728
18.2930