magyarenglish to bookmarkaddress : H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12. | phone/fax: +36 25 412 220 | mobil: +36 20 801 3316 | e-mail: info@ica-d.hu
Facebook Youtube Twitter Google+ RSS
Keresés
HOURS ADMISSION NEWSLETTER

70 ÉV / 70 KÉP – Emlékmorzsák az ICA-D fotótárából

70 ÉV / 70 KÉP – Emlékmorzsák az ICA-D fotótárából

Event | 27 March - 11 June 2020

Dunaújváros fennállásának hetvenedik évfordulója alkalmából elindítjuk 70 ÉV / 70 KÉP című online képnézegető-sorozatunkat. Szeretnénk a koronavírus-járvány elleni védekezés zárt és nehéz időszakában is életjeleket, apró élményeket adni közönségünknek, így mától hetven napon át egy-egy kép segítségével elevenítünk fel értékes pillanatokat az ICA-D krónikájából.

48.

Sugár János: Elnézést (magyar-szlovák változat, 2009) című műve a Vasmű út központi útkereszteződésében installálva, 2009-ben. Az ICA-D történetének egyik legjelentősebb kiállítására, az Agents and Provocateurs című, Zólyom Franciska és Hock Bea kurátori munkájával rendezett nemzetközi projektre emlékezünk a mai napon, még hozzá egyetlen köztéri műre fókuszálva.
Az illetékesség és a provokáció művészeti és társadalmi horderejét tematizáló kiállítás egyik célkitűzése az volt, hogy megvizsgálja, vajon a Kelet-Európa pártállamaiban „másként gondolkozó“ alkotók gyakorlata a rendszer kritikai vizsgálatára épült-e, művészeti, társadalmi és politikai alternatívák megalkotására, konkrét problémákat érintő javaslatok megfogalmazására törekedett-e. Mivel a politikai és gazdasági rendszerváltás hatása sehol nem követhető olyan pontosan nyomon, mint a köztérben, ezért a Kortárs Művészeti Intézetben látható kiállítást nyilvános térben lévő public art projektek egészítették ki.
Sugár János 2004 óta számos magyar városban kihelyezte tábláit, a közlekedési jelzések közé illesztett, s így azok autoritásával felruházott Elnézést feliratot. Ez az „irányjelzés” a be nem látott hibák és gyarlóságok, illetve az ezeket palástolni hivatott arrogancia helyébe az elnézést-kérés egyszerű gesztusát ajánlja. A művész először az Agents and Provocateurs kiállításra készíttetett kétnyelvű táblát, melynek egyik oldalán magyarul, a másikon szlovákul olvasható az Elnézést szó – kétségtelenül a két ország közötti sorozatos konfliktusok hatására. A Dunaújváros legforgalmasabb kereszteződésében elhelyezett tábla üzenetének aktualitása paradox módon éppen azáltal bizonyosodott be, hogy tartalmi visszajelzés helyett sértett nemzeti büszkeségből fakadó reakciókat generált. E mellett, az Intézet igazgatójától, Deák Nórától a tábla levételét is kérte Cserna Gábor, a város akkori humán alpolgármestere, arra hivatkozva, hogy zavaró, mert nem tudni, mit jelent. Az informális kérést az Intézet nem teljesítette, a mű a kiállítás alatt a helyén maradt.
"Egy megfelelő közvilágítási oszlopra egy, az országúti helységnév-jelzőkre emlékeztető tábla kerül kihelyezésre, kb. 5 méter magasan, rajta a fenti zsánernek megfelelő egyszerű tipográfiával, fehér fényvisszaverő alapon, fekete betűkkel a felirat: elnézést.
A bocsánatkérésnek ez a legegyszerűbb, hétköznapi kifejezésre juttatása Japánban mindennapos, felmérések szerint azonban pl. Németországban már csupán harmad-annyiszor használják ezt a kifejezést. Magyarországon még ilyen felmérés sem készült, de joggal feltételezem, hogy mind a magán, mind a közéletben az elnézést-kérés egyáltalán nem mindennapos rutin, holott feltételezhető, hogy nagyjából ugyanannyi okunk lenne embertársainktól elnézést kérni itt, mint Japánban. Valószínű, hogy mind a magán, mind a közéletben sokkal jobban éreznénk magunkat, ha ez a gesztus: saját tévedésünk, hibánk, tájékozatlanságunk, butaságunk, önzésünk, szűkkeblűségünk, intoleranciánk belátása; és az emiatt keletkezett félreértés, zavar, megbántottság, lelepleződés felett érzett sajnálkozásunknak gyakrabban adnánk hangot. Nem is beszélve arról, hogy az elmaradt elnézést-kéréseink okozta lelkiismeret-furdalást általában agresszióval, nagyképűséggel, intoleranciával párosítjuk – mind a magán, mind a közéletben."   Sugár János
Az elnézést tábla 2004-ben és 2005-ben hat hétig Budapesten volt látható, 2008-ban Egerben, Miskolcon, Győrött és Szombathelyen, a dunaújvárosi kiállítással egyidőben a román-magyar változat Marosvásárhelyen volt látható.

1%

June 2020előző hónapkövetkező hónap
MTuWThFSaSu
23.1234567
24.891011121314
25.15161718192021
26.22232425262728
27.2930