magyarenglish könyvjelzőnekcím : H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12. | telefon/fax: +36 25 412 220 | mobil: +36 20 801 3316 | e-mail: info@ica-d.hu
Facebook Youtube Twitter Google+ RSS
Keresés
NYITVA TARTÁS JEGY HÍRLEVÉL

ARITMIA_2011, Áfrány Gábor művei

Áfrány Gábor (életrajz)

Cím nélkül, c-print, 2011
             
Az ARITMIA_2011 projektre készülve, valami laza kapcsolódási pontként a városhoz megtaláltam az ötvenes évek dunaújvárosi középületeit díszítő mozaikokat. Mivel mostanában készített munkáim szándékoltan redukált számú elemi képpontból építkeznek, egyértelmű volt az analógia.

Korábbi munkáimban az internetről gyűjtött amatőr képek pár pixeles részleteinek extrém felnagyításával foglalkoztam. Az igen kicsiny pixelszám nagyon kevés információt jelent. E minimális információmennyiségen alapuló képinterpolációk igen érdekes hatásokat eredményeznek.  Miközben a gyártók egyre nagyobb pixelszámú fényképezőgépek vásárlására bírják a fogyasztókat, kíváncsi voltam, hogy mi az a minimális pixelszám, amiből még különböző numerikus transzformációkkal értelmezhető nagy képet lehet nagyítani. Ezekben az esetekben a televíziós kísérletek ősének számító Nipkow-tárcsás képdetektálás elemi képpontszámát vettem alapul (igaz, ott az 30 x 30-as). A 30 x 40 pixel = 0,0012 megapixel.A Dunaújvárosba készített fotómunkáknál szintén ezt az eljárást követtem, de a korábbi nagyítások tanulságaiból kiindulva a felbontást még tovább csökkentettem. Sajnos ezt igazából a számítógép képernyőjén nem lehet pontosan kalibrálni. Már a 40 pixeles hosszabbik oldalú képekkel is úgy éreztem, hogy a határokat feszegetem, de 70 x 100 centiméteres nagyításnál látszott igazán, hogy van még további lehetőségem. Most 21 x 30 pixeles alapképekből indultam ki. 

Cím nélkül, videó-animáció, 2011

A videó kiindulási pontja az a megfigyelés, hogy a felvétel alapzaja, a tömörítési problémák, a nagyon kis pixelszámú alapképeknél (még álló kameránál és témánál is) igen változatos mozgóképet eredményeznek az interpolációs eljárások után. Emiatt mindenképpen egy állóképszerű vetítésben gondolkoztam.

Egy család ül, mondjuk egy parkban, az apa kezében egy laptop, aminek színes lcd-képernyője bevilágítja a körülötte ülők arcát és ruháját, mögöttük lakótelep. Az idő előrehaladtával besötétedik, felerősödnek az arcokon a reflexfények, a lakótelep ablakai villogva fel-le kapcsolódnak, majd szinte egy időben minden ablakból a tévékészülékek vibrálása látszik, aztán sötét lesz, és nappal megint (loop).
A munkához többféle animációs tervet, makettet is készítettem. A végleges képnél 30 pixeles hosszabbik oldalú képekből készült a mozgókép.A videó-munkánál az volt a célom, hogy a folyamatosan változó fényviszonyok (a kép hátterének az alapanyagául egy 5 órás pixellációs videó szolgált), és egyik részről a lakótelep ablakaiból kiszűrődő villany-kapcsolgatások, másik részről az embercsoport előtt villódzó képernyő arcokon és ruhákon tükröződő reflexei alakítsák a képet. Az ablakok az alacsony felbontású nyersanyagnál néha maximum egy pixelt töltöttek ki, és nagyítás matematikai művelete (interpoláció) során összeolvadtak, torzították (morfolták) az egész képet. Ugyanilyen képalakító tényező a reflexfények színének és erősségének a változása, amik az embereket alakították hasonlóképpen.

Nagyon izgalmas Nipkow találmánya, ez a spirálisan elhelyezkedő, lukakkal ellátott tárcsa. Bár feltalálása idején még alkalmatlan volt igazi képek közvetítésére, mégis ez volt az első, ami továbbítható elektromos jelekké tudta alakítani a valóság komplex képét. Felhasználva a látás mechanizmusáról már a korszakban meglévő tudást, elsőként bontotta fel a képet meghatározható mennyiségű és elhelyezkedésű képponttá.
Érdekelt a televízió fejlődésében a hatalom szerepe, ahogy már a legelején felismerték a jelentőségét, és az a máig tartó kétségbeesett próbálkozás, ahogy az egymást váltó politikai erők még a viszonylag független hírforrásokat is kínáló internet korában is mindent megtesznek a birtoklásáért.

Áfrány Gábor2020. ápriliselőző hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
14.12345
15.6789101112
16.13141516171819
17.20212223242526
18.27282930