magyarenglish könyvjelzőnekcím : H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12. | telefon/fax: +36 25 412 220 | mobil: +36 20 801 3316 | e-mail: info@ica-d.hu
Facebook Youtube Twitter Google+ RSS
Keresés
NYITVA TARTÁS JEGY HÍRLEVÉL

jelentéktelen / nonentity – Borsos Lőrinc kiállítása

jelentéktelen / nonentity – Borsos Lőrinc kiállítása

Kiállítás | 2016. szeptember 16. - október 8.

“Most nem lesznek színek. Csak fekete. Fényes fekete. Meg lesz páva, űrhajósok, földrengés és forgószél. Dolgok, események a nemlétezés fekete háttere előtt. Tiszteletadás a világ jelentéktelenjei számára, akik érdemesnek találtattak az abszurddal való találkozásra.”

Megnyitó: 2016. szeptember 16. 19 óra

A kiállítást megnyitja: Seregi Tamás esztéta


Borsos Lőrinc egy fiktív alkotó, akit Borsos János és Lőrinc Lilla képzőművészek hívtak életre 2008-ban. Székesfehérváron él és Budapesten dolgozik. A Kortárs Művészeti Intézet tereire értelmezett helyspecifikus installációja kizárólag új munkákból épül fel, melyeket az általa használt “sötét anyag” vizsgálatára hoz létre. Megkísérli a magasfényű fekete zománcfestéket funkciója és tulajdonságai mentén - és azok ellenére - szóra bírni, majd pedig háttérként, vágólapként kiteríteni, hogy segítségével az emberi szenvedéstörténet régmúlt és aktuális eseményeit kapcsolatba hozza egymással. A folyamat elindításának esetlegességét minimális gesztusok jelzik, és mechanikus installációk gerjesztik tovább. A kísérlet során a racionalitásra törekvő kontroll helyett az elengedés gyakorolása történik. A kiállítás elemei az ornamentikává redukált festői közlésen túl, a funkciójuktól megfosztott, vagy működésükben túlhajtott közönséges tárgyak - vagy éppen halott élőlények. Semmiségek, együtt viszont összefüggő történetet sejtetnek.

“Isten láttat dolgokat, ha csak a nemlétezés fekete háttere előtt is”*

Katasztrófák és tragédiák hatására az egyén nézőpontja a látható világ mögötti homályzónán túlra, a végső horizontra terelődik. Az örök abszurd birodalmába, mely az elmúlás által meglyuggatott valóságszövet mögött rejtőzik. Itt nem hatnak a fizika törvényei, ez a külső sötétség (világosság), melynek tükrében az általunk ismert létezés csupán átsuhanó árny. Egy pöccintéssel elindított részecske kísérlet, mely idővel univerzum méretű káosszá hízott, hogy egy következő szempillantásban önmagába hulljon vissza.** Talán zárójelbe kerül, de lehet, hogy megérkezik végre.

“Nézni a nézés kedvéért: nem más ez, mint belefeledkezni a céltalanságba. Az ember magára marad; s miközben minden ritkulni kezd körülötte, önnön lénye jelenik meg vele szemben, az elmúlástól, a semmitől fenyegetve. Nem áll messze ez a teremtés visszavonásától. Pedig egy új teremtés reménye volt a kezdet.” ***

A művész az esélytelenek nyugalmát keresi.


* God will make man see things, if it is only against the black background of nonentity.”, G. K. Chesterton, Introduction to the Book of Job (Előszó a Jób könyvéhez)

** Kiemelendő a Pöccintő felelőssége a pöccintés aktusáért, mely során a láthatatlanból a láthatóba, egyesszámból többesszámba kívánkozott. Mely esemény során valamiféle bántó gondolata támadhatott, hogy gyászos keretbe foglalta a létrejött képet. Az ilyen módon csorbult teremtést pedig úgy tűnik sem növény, sem állat, sem ember, de még maga a Teremtő sem javíthatja ki. Még akkor sem, ha a Teremtő, a saját maga által előidézett kínt és káoszt elszenvedi, sőt abba bele is pusztul. Úgy tűnik, hogy még az Isten halála is csak szemmel-nem-látható nyomokat eredményezhet az emberiség lelkén és a teremtett világ kietlen pusztáin. De az is lehet, hogy a bújócska csupán lényének elidegeníthetetlen része, hogy találni is lehessen a rettenetes sorok közt való olvasásban. (BL)

*** Földényi F. László: A festészet éjszakai oldala 105.o.


A kiállítás megtekinthető 2016. október 8-ig, vasárnapok kivételével naponta 10-től 18 óráig.

A belépés díjtalan!

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, PPG Trilak Kft., Banská ST a nica Contemporary

Külön köszönet: Koby Nemec, Radics Márk, Tóth Márton Emil, Szabó Ádám, Nagy Sándor Márton, Páhi Zsolt, Kardos Ferenc, .page.

 

Galériák

Videók

ARTMAGAZIN 77. – BORSOS LŐRINC: JELENTÉKTELEN / NONENTITY

1%

2022. decemberelőző hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
48.1234
49.567891011
50.12131415161718
51.19202122232425
52.262728293031