magyarenglish könyvjelzőnekcím : H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12. | telefon/fax: +36 25 412 220 | mobil: +36 20 801 3316 | e-mail: info@ica-d.hu
Facebook Youtube Twitter Google+ RSS
Keresés
NYITVA TARTÁS JEGY HÍRLEVÉL

Éri Jenő: AtonálisKottaKépek

Éri Jenő: AtonálisKottaKépek

Kiállítás | 2021. november 19. - 2022. január 15.

Ezúton értesítjük kedves közönségünket, hogy Éri Jenő AtonálisKottaKépek című kiállítását meghosszabbítjuk 2022. január 15.-ig. A tárlat vasárnapok kivételével naponta 10-től 18 óráig megtekinthető, a belépés díjtalan. Mindenkit szeretettel várunk! Éri Jenő átfogó egyéni kiállításának fókuszában a kétezer-tízes évektől napjainkig tartó időszakból válogatott festészeti anyag áll, ám emellett, egy kisebb szekció keretében a javarészt nyolcvanas években készült grafikai alkotások is szerepelnek majd a bemutatón.

Helyszín: Kortárs Művészeti Intézet - Dunaújváros (Vasmű út 12.)
Időpont: 2021.11.19. péntek 18 óra 
Megnyitja: a TILT dance & design collective
Abstraction parallèle című előadásával

Tánc, koreográfia, videó: Éri Virág
Video mapping, fények: Manu Kaleido
Zene: Eastern Boundary Quartet: Fish Soup

A megnyitóesemény exkluzív vendége:
a Borbély Mihály- Bágyi Balázs Duó

Az eseményen való részvétel védettségi igazolványhoz kötött, a maszk viselése ajánlott. Programunkra a belépés díjtalan!

Éri Jenő átfogó egyéni kiállításának fókuszában a kétezer-tízes évektől napjainkig tartó időszakból válogatott festészeti anyag áll, ám emellett, egy kisebb szekció keretében a javarészt nyolcvanas években készült grafikai alkotások is szerepelnek majd a bemutatón. A filmplakátokból, lemezborító tervekből válogatott műcsoport esetében is kimutathatóak az expresszív, energiától lüktető formai megoldások, melyek hidat képeznek a kétezres években gyökerező, mai napig tartó absztrakt festészeti praxis között.
Éri Jenő festészeti munkásságát, a kétezres évektől a mai napig tartó útkeresés, kísérletezés és progresszió folyamatait tekinti át, értelmezi, súlyozza az AtonálisKottaKépek című kiállítás, különböző festményciklusok, műcsoportok segítségével. Éri Jenő festészetét, csak úgy mint grafikai munkásságát nagy mértékben befolyásolta, alakította a személyes alkatából fakadó felfokozott lelkiség; ez a hevület hozza az expresszív minőségeket alkotásaiba; ebből táplálkozik az absztrakt kompozíciók szenvedélyes gesztusnyelve, energiától lüktető koloritja, a plakátműveken és az absztrakt vásznakon egyaránt felfedezhető lendületes, fesztelen vonalrajz-használata, a rögtönzések, az automatizmusok, fröccsenések és csorgatások, az erős, dinamikus fekete kontúrozás, a motívumok rajzása… és talán ez a folytonos lüktetés, mogásban-lét hoz egy eltéphetetlen, az alkotói folyamatot is nagyban alakító-inspiráló, fatális köteléket művészetébe: a zene iránti elköteleződést.
A zenéből építkezés, kép és zene egymásra hatása, harmóniák felé vezető útjaik, közös tereik szerveződése jelenti e tárlat egyik kulcsmozzanatát. A két, egymástól szigetszerűen elkülönülő, ám rokon vonásokkal, átjárásokkal dinamizált szekció; az absztrakt festményekből álló műcsoport, valamint a kisebb, főként plakátműveket bemutató grafikai anyag lehetőséget teremt arra, hogy mind a szakma, mind a közönség átfogó képet kapjon a művész munkásságáról, és megismerhesse legújabb műveit.

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Műhely Alapítvány

A kiállítás megtekinthető: 2021.11.19.-től 2022.01.15.-ig, vasárnapok és ünnepnapok kivételével naponta 10-től 18 óráig.

A megnyitóesemény exkluzív vendége:
a Borbély Mihály- Bágyi Balázs Duó

Borbély Mihály Kossuth-díjas, Liszt-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett zenész, zenetanár, zeneszerző. Pályafutása során eredeti hangszerei (klarinét, altszaxofon) mellett különleges fúvós hangszerek megszólaltatására is specializálódott (például tárogató, népi furulyák, kaval, dvojnice, fujara, okarina, bombard, zurna), továbbá szoprán- és tenorszaxofonon is játszik. A Vujicsics együttes alapítótagja, aki emellett a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt tevékenykedik. Koncertezik és felvételeket készít az általa vezetett Balkán Jazz Project, Borbély Műhely, Borbély-Dresch Quartet, Quartet B zenekarokkal, valamint a zongorista Binder Károllyal duóban is. Számtalan lemezfelvétel közreműködője idehaza és külföldön. Koncertezett Európaszerte, az USA-ban, Mexikóban és Ausztráliában , valamint nagy fesztiválokon szerepelt a legkülönbözőbb műfajok jeles hazai és külföldi képviselőivel, többek között olyan előadókkal, mint Paul Bley, Steve Coleman, Trilok Gurtu, Charles Lloyd, Herbie Mann, a ROVA Saxophone Quartet, a Saxophone Summit, Jiri Stivin, Zbignew Namislovsky. Az amerikai-magyar Eastern Boundary Quartet-tel három nagysikerű lemezük jelent meg.

Bágyi Balázs jazz–dob előadóművész, zeneszerző, zenetanár, producer, a Magyar Jazz Szövetség elnöke. Elismert dob oktató, 2012 - ben a zenei oktatás területén kifejtett munkásságáért az Artisjus Zenei Alapítvány díjában részesült. 1998-2003-ig a Whiteful Band dobosa, 2004-ben a jazz és folk élet kiválóságaiból megalakította saját együttesét, a Bágyi Balázs Quartet - et. 2005-2006-ban a Harcsa Veronika Quartet tagja, „Speak Low” című albumuk listavezető és hatalmas siker lett Japánban. Szintén ezekben az években a győri Mediawave Fesztiválokon, a Nemzetközi Improvizatív Zenei Workshop keretében több neves magyar muzsikus (Grencsó István, Kovács Ferenc, Tóth Viktor, Szandai Mátyás…) mellett együtt dolgozott az amerikai bőgős, komponista William Parker-rel, az ütőhangszeres mester Hamid Drake-kel és az altszaxofonos Rob Brown-nal. A későbbiekben számos más amerikai és európai művésszel lépett fel, úgy mint: Eldad Tarmu, Chuck Jennings, Arthur Kell, Eric Essix, Pedro Negrescu, Geoff Warren és Marcello Sebastiani… csak néhányat említve. Bágyi Balázs számára jelentős nemzetközi áttörést hozott a 2007-ben Borbély Mihály szaxofonos, Michael Jefry Stevens zongorista és Joe Fonda bőgős társaságában megalakított Eastern Boundary Quartet. 

Galériák

1%

2024. márciuselőző hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
9.123
10.45678910
11.11121314151617
12.18192021222324
13.25262728293031