magyarenglish könyvjelzőnekcím : H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12. | telefon/fax: +36 25 412 220 | mobil: +36 20 801 3316 | e-mail: info@ica-d.hu
Facebook Youtube Twitter Google+ RSS
Keresés
NYITVA TARTÁS JEGY HÍRLEVÉL

Összkép - Cyránski Mária és ifj. Koffán Károly kiállítása

Összkép - Cyránski Mária és ifj. Koffán Károly kiállítása

Kiállítás | 2022. január 28. - március 4.

Két, egymással szorosan összefonódó, párhuzamos jelenségekről tanúskodó, de mégis külön utakon futó alkotóút, önálló életmű körvonalai bontakoznak ki a négy éve elhunyt Cyránski Mária szobrászművész és ifj. Koffán Károly festő- és grafikusművész emléktárlatán, illetve retrospektív kiállításán.

Cyránski Mária szobrászművész emlék-,
és ifj. Koffán Károly festő- és grafikusművész retrospektív kiállítása


Helyszín:
 Kortárs Művészeti Intézet - Dunaújváros (Vasmű út 12.)
Megnyitó: 2022.01.28. 18 óra
Köszöntőt mond: Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester
Megnyitja: Szente Tünde szociológus
Közreműködik: Juhos Melinda harmonikaművész

A két művész az 1960-as évektől, főiskolai találkozásuk óta csaknem hat évtizeden át együtt, családi közösségben dolgozott, s munkásságuk 1965-től elválaszthatatlanul összekapcsolódott Fejér és Tolna megye közelmúltjának történetével, kulturális-művészeti krónikájával is.

Cyránski Mária a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán végzett, mesterei a magyar szobrászat történetének emblematikus alakjai: Somogyi József, Szabó Iván és Pátzay Pál voltak. Cyránski a klasszikus plasztikai eszmények szellemében építette fel monumentális, köztérre állított és közösségi belső terekben elhelyezett szobrokból és domborművekből, valamint kisplasztikákból, plakettekből és érmekből, majd tűzzománc kompozíciókból szerveződő életművét.

Ifj. Koffán Károly a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán tanult, mesterei Hincz Gyula, Sebestyén Ferenc, Barcsay Jenő és Fónyi Géza voltak. Az ugyancsak klasszikum-igézte, realista szemléletű grafikai munkák – egyedi rajzok és sokszorosított lapok – megalkotásának korszaka után az 1990-es évektől a konstruktív-geometrikus elvont világ felé fordult, s a számítógéppel kidolgozott, friss szemléletű művek mellett, ő is jelentős tűzzománcművészeti alkotótevékenységet fejtett ki.

A Cyránski- ifj. Koffán művészházaspár évtizedeken át számos hazai alkotótelep- és szimpozium munkájában részt vett; egyéni alkotói pályájuk a kecskeméti tűzzománc alkotótelepek, a dunaújvárosi acélszobrász szimpozionok történetével, hagyománykincsével is összeforrt. Műveikkel a hetvenes évektől egészen Cyránski Mária 2018-ban bekövetkezett haláláig évről évre jelen voltak az országos, Fejér és Tolna megyei tárlatokon, valamint külföldi kiállításokon (Bécs, Prága, Krakkó, Párizs, Moszkva,…).

Cyránski Mária és ifj. Koffán Károly hallatlanul gazdag, szerteágazó művészeti munkásságát teljességében természetesen nem tárhatja fel ez a kiállítás, az ezúttal a Cyránski-hagyatékból és az ifj. Koffán-kollekcióból válogatott kisplasztikák, domborművek, érmek, tűzzománcok, egyedi és sokszorosított grafikák, számítógépes kompozíciók, fotók és dokumentumok együttese. A Kortárs Művészeti Intézet tárlata tehát csak bepillantást adhat a két alkotó történelmi korszakokat összekötő periódikus törekvéseibe, s egyúttal fontos jelenségeket és tájékozódási pontokat jelöl meg és emel ki a Duna-menti térség XX. század utolsó harmadában és a XXI. század kezdetén lezajlott kulturális-művészeti eseménytörténetében. S tanúsíthatja, hogy az erőteljes kötődéseken túl mindemellett a Cyránski-ifj. Koffán művészházaspár életműve, munkássága művészeti jelentőségében messze túlmutat, túllép e régió határain.

Wehner Tibor művészettörténész

A kiállítást támogatta a Nemzeti Kulturális Alap.

Külön köszönet: Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata, Dunaújvárosi Egyetem, Dunaújvárosi Petőfi Sándor Általános Iskola, Intercisa Múzeum, Tornyai János Múzeum Képzőművészeti Gyűjteménye

Az eseményen való részvétel védettségi igazolványhoz és maszk viseléséhez kötött.
Programunkra a belépés díjtalan!

Galériák

1%

2024. ápriliselőző hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
14.1234567
15.891011121314
16.15161718192021
17.22232425262728
18.2930