magyarenglish könyvjelzőnekcím : H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12. | telefon/fax: +36 25 412 220 | mobil: +36 20 801 3316 | e-mail: info@ica-d.hu
Facebook Youtube Twitter Google+ RSS
Keresés
NYITVA TARTÁS JEGY HÍRLEVÉL

KineDok filmklub - Menekülés

KineDok filmklub - Menekülés

Esemény | 2023. február 2. 17:00

Február 2.-án, csütörtökön 17 órakor folytatódik a KineDok filmklub a Kortárs Művészeti Intézetben, a Menekülés című dokumentumfilmmel.

Helyszín: Kortárs Művészeti Intézet - Dunaújváros (Vasmű út 12.)
Időpont: 2023.02.02. csütörtök 17 óra

FLUGT / MENEKÜLÉS
Dán-svéd-norvég-francia-amerikai-szlovén-észt-spanyol-olasz-finn animációs dokumentumfilm, 2021
Rendezte: Jonas Poher Rasmussen; Írta: Jonas Poher Rasmussen, Amin Nawabi; Szinkronhangok: Daniel Karimyar, Fardin Mijdzadeh, Milad Eskandari, Belal Faiz, Elaha Faiz, Zahra Mehrwaz
 
90 perc
16 éven aluliaknak nem ajánlott!
 
A Sundance Nemzetközi Filmfesztivál zsűri nagydíjas dokumentumfilmje, melyet három, látszólag ellentmondó kategóriában is Oscar-díjra jelöltek, az elmúlt évek egyik legkülönlegesebb alkotása: sajátos formátumú, szívszorító, mégis felemelő.
 
A film főszereplője Amin Nawabi, aki családjával a nyolcvanas évek végén menekülni kényszerül Afganisztánból, ahol a szovjet csapatok kivonulása után kitör a polgárháború. A jelenleg Dániában sikeres egyetemi kutatóként élő férfi innen kezdi el történetét, egészen fiatal korától indulva. A múlt fájdalmas felidézése közben kénytelen karrierje és párkapcsolata között egyensúlyozni, fel nem dolgozott emlékei pedig komoly nehézségeket okoznak számára. Fontos megjegyezni, hogy Amin kizárólag történetét adta a filmhez (néhány név és helyszín is megváltoztatásra került), családja és önmaga megszólaltatásáért szinkronszínészek feleltek.
 
A Menekülés animációs világa nemcsak a film stílusát határozza meg, hanem optimális eszköz is a szereplők személyazonosságának védelmére. A klasszikus dokumentarista elbeszélés így a múlt eseményeit taglaló jelenetekkel is kiegészülhet, mely kifejezetten jót tesz a történetvezetésnek. Olykor archív, háborús és egyéb felvételek váltják az animációs szekvenciákat, ezzel egyfajta játékosságot kölcsönözve a narratívának. Az eredeti zenék és betétdalok egyaránt erős hangulatot adnak a képsoroknak, és olykor könnyedén elfeledtetik velünk, hogy egy dokumentumfilmet nézünk.
 
A magyar közéletben gyakori és többnyire megosztó téma a menekültkérdés, amit az ukrán-orosz konfliktus még aktuálisabbá tett. Honnan tudhatnánk milyen az, mikor örökre el kell hagynunk otthonunkat, mikor mindenféle bizalmunkat elveszítjük embertársainkkal szemben, vagy mikor hazudnunk kell családunkról egy jobb élet reményében? Ezekkel a számunkra szinte elképzelhetetlen érzésekkel foglalkozik a Menekülés, ami egy afganisztáni fiú/férfi életén keresztül mutatja be a háború elől menekülők kilátástalan sorsát. Nem csak tragikus és elborzasztó, hanem alapos és remekül mesélő doku, amit mindenkinek látnia kell ezekben a vészterhes időkben – főként azoknak, akik szerint a háború elől menedéket keresők bármivel is rosszabb emberek lennének, mint honfitársaik.
 
A belépés díjtalan.
Forrás: hetediksor.hu
Támogató: KineDok Magyarország 

Galériák

Videók

Filmelőzetes

1%

2023. márciuselőző hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
9.12345
10.6789101112
11.13141516171819
12.20212223242526
13.2728293031