magyarenglish könyvjelzőnekcím : H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12. | telefon/fax: +36 25 412 220 | mobil: +36 20 801 3316 | e-mail: info@ica-d.hu
Facebook Youtube Twitter Google+ RSS
Keresés
NYITVA TARTÁS JEGY HÍRLEVÉL

SZOBORAVATÓ – Keserue Zsolt: Lovasszobor ló nélkül

SZOBORAVATÓ – Keserue Zsolt: Lovasszobor ló nélkül

Esemény | 2023. augusztus 30. 19:00

Meghökkentő, humoros, ugyanakkor elgondolkodtató, párbeszédre ösztönző köztéri kortárs alkotást mutatunk be a belváros szívében, a Kortárs Művészeti Intézet előtti füves téren. Keserue Zsolt Lovasszobor ló nélkül című munkája a főváros után Dunaújvárosban is megtekinthető lesz szeptember 22-ig.

Kortárs Művészeti Intézet-Dunaújváros (Vasmű út 12.)

A talapzatra emelt ló nélküli lovas figurája parodisztikus megközelítése a tipikus historizáló és heroizáló magyarországi köztéri szobrászati gyakorlatnak, amelyből hiányzik az adott közösség igényeinek figyelembe vétele, üres szimbólumrendszere csak a politikai reprezentációt szolgálja.

A szoborparódia előzménye egy 2020-ban, 3D eljárással készült kisplasztika, amelyet az Osztrák Kulturális Fórumban, a Szimbólum című kiállításon láthatott először a közönség, majd 2020-ban a Kortárs Művészeti Intézet Belátások című tárlatán is szerepelt, ahol elnyerte Dunaújváros MJV Önkormányzatának Fődíját. A mű azóta a Kiscelli Múzeum gyűjteményében található.

Keserue Zsolt a hazai és a dunaújvárosi képzőművészeti színtér figyelemre méltó alakja, aki városunk kulturális és művelődési életéhez nemcsak képzőművészeti munkásságával, de számos várostörténeti szempontból is jelentős dokumentumfilmes alkotásával (Nagyolvasztó, Dunaújvárosi művészek portréfilm-sorozat) is hozzájárult. Intézetünk legutóbb 2019-ben, az Otthon jó című kiállításon (Kaszás Tamás és Várnai Gyula szereplésével) mutatott be a művész munkáiból egy tematikus válogatást, arra a kérdésre keresve a választ, hogy hogyan jelennek meg a kortárs képzőművészetben a Dunaújvárosban szerzett tapasztalatok.

A most látható életnagyságú szobor 2023-ban először a budapesti Ferenc téren lett felállítva a Ferencvárosi Önkormányzat által harmadik alkalommal meghirdetett public art pályázatnak köszönhetően. A budapesti IX. kerületi önkormányzat, mint a pályázat kiírója a pályázóktól a társadalmi nyilvánosság tereihez és azok problémáihoz kötődő, kötetlen műfajú, interaktív, az adott közösséget vagy a társadalom egészét érintő kérdéseket tematizáló műveket várt.

A szobor dunaújvárosi tartózkodása – az ICA-D szakembereinek szándéka szerint -kiváló alkalmat nyújt a közönségnek arra, hogy elidőzzön egy kicsit annak nem mindennapi társaságában, és ne csak a műalkotásról formáljon véleményt vagy ítéletet, hanem játékos, kreatív kikapcsolódásban lehessen része. Mindeközben olyan, mindannyiunk életére hatással bíró jelenségekről is elgondolkodhasson, vagy elbeszélgethessen, mint a hatalommal és annak ábrázolásával kapcsolatos viszonyunk, vagy éppen a kritikaalkotó-és tűrő képességünk és rutinjaink.

Kivitelező:
Veres Balázs szobrászművész
Köszönet:
Budapest IX. kerület, Ferencváros - ittlakunk.hu

Akusztikus rásegítés a hangulatra: Várnai Gyula képzőművész

1%

2023. októberelőző hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
39.1
40.2345678
41.9101112131415
42.16171819202122
43.23242526272829
44.3031