magyarenglish könyvjelzőnekcím : H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12. | telefon/fax: +36 25 412 220 | mobil: +36 20 801 3316 | e-mail: info@ica-d.hu
Facebook Youtube Twitter Google+ RSS
Keresés
NYITVA TARTÁS JEGY HÍRLEVÉL

Dunaújvárosi Tárlat

Dunaújvárosi Tárlat

Kiállítás | 2024. február 9. - március 14.

Idén ismét megrendezésre kerül a Kortárs Művészeti Intézetben a kétévente esedékes Dunaújvároshoz kötődő képző- és iparművészek tárlata. A kiállításra azok a profi művészek kerültek meghívásra, akik tagjai valamely országos szakmai szervezetnek, Újpart Egyesület tagok, illetve nappali tagozatos hallgatói valamelyik képzőművészeti vagy iparművészeti egyetemnek. A Kortárs Művészeti Intézet továbbra is fontos feladatának tartja, hogy a helyi kötődésű művészeknek folyamatos jelenlétet biztosítson. A hagyományokhoz híven, Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata ez alkalommal is díjat ajánl fel, a díjazott személyére ezúttal is egy háromtagú szakmai zsűri tesz javaslatot.

2024.02.09 -03.14.
Megnyitó: 2024.02.09. 18 óra

Köszöntőt mond, valamint Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának Díját átadja: Pintér Tamás polgármester
Megnyitja: Gyurkity Kata a Kálvin János Református Gimnázium és Általános Iskola Igazgatója
A belépés díjtalan!

Kiállító művészek:
Baráth Adél / Csiki Emese / Csikós Árpád / Csóka László / Endrődy Orsolya / Éri Jenő / Farkas Éva Mária / Fekti Balázs / Füredi Tamás / Horváth Helga / ifj. Koffán Károly / Ihász János / Jobbágy Bernadett / Kaszás Tamás / Kelemen Marián Éva / Keserue Zsolt / Kiss Anna / Kurucz Zsófia / Lipics Vilmos / Martinkó Márk / Melkovics Tamás / Móder Rezső / Nemes Ferenc / Palotás József / Páhi Péter / Páhi-Fekete Noémi / Pinke Csaba / Pók Tímea / Rácz Attila Cicero / Rohonczi István / Sárvári Regina / Simon Tamás / Szabóné Zsedrovits Enikő / Szundi Gábor / Tábori Csaba / Vachter János / Várnai Ágnes / Várnai Gyula

Díjazott:

Martinkó Márk- Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Fődíja

A javaslatot tevő szakértő bizottság tagjai: Cséka György esztéta, Izinger Katalin művészettörténész és Sasvári Edit művészettörténész.

A szakmai zsűri tagjai a díjazotton kívül kiemelkedőnek találta:

Jobbágy Bernadett, Keserue Zsolt, Kiss Anna, Melkovics Tamás, Páhi-Fekete Noémi, Sárvári Regina, Várnai Ágnes és Várnai Gyula beadott munkáit is.


Dunaújváros arculatát markánsan meghatározza a vizuális kultúra: az egyedülálló szocreál építészeti, képző- és iparművészeti emlékek, a sok-sok kortárs köztéri alkotás, a Duna-parton található különleges, a Nemzetközi Acélszobrász Alkotótelep és Szimpozionon született műveket felvonultató Szoborpark és természetesen a Kortárs Művészeti Intézet időszaki kiállításai. De ugyanilyen meghatározó az itt élő, vagy ma is a városhoz kötődő, számarányában is jelentős képző- és iparművészek tevékenysége – többek között ez az, ami évtizedek óta jelentős szerepet kap a kortárs vizuális művészet népszerűsítésében, a város és a kistérség kulturális életének alakításában.

E dunaújvárosi képző- és iparművészek életében különös jelentőséggel bír az a kétévente megrendezésre kerülő seregszemle, melyen együtt mutathatják be legfrissebb alkotásaikat, tájékoztathatják a vizuális kultúra iránt érdeklődőket arról, hogy hol áll ma az országosan is elismert „dunaújvárosi művészet” – milyen irányt vett az elmúlt két évben a már „befutott” alkotók munkássága, és kik az újonnan érkező, feltörekvő generáció tagjai. De ezek a tárlatok nem csak a kiállítók, a szűkebb értelemben vett szakmában tevékenykedők és a kortárs művészet rajongói számára szolgálhatnak fontos információkkal, hanem minden, a település iránt elkötelezett polgár részére is, hiszen nincs más, ami ennyire átfogó képet nyújtana Dunaújváros művészetvilágának aktuális helyzetéről, a fentebb említett arculat folyamatban lévő és várható változásairól.

Támogató: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata

Galériák

1%

2024. ápriliselőző hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
14.1234567
15.891011121314
16.15161718192021
17.22232425262728
18.2930